Mobilcsere program

A mobilcsere program menete pontról-pontra szedve

Mobilcsere program

Mobilcsere program részletes tájékoztató

A változó fogyasztói igények, és a magasabb szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében a hazai mobilszolgáltatók fokozatosan kivezetik 3G-hálózataikat. Ahhoz, hogy továbbra is élvezhessük a mobilinternet – így a digitális világ nyújtotta előnyöket, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonokra kell váltanunk. Bár a 3G kivezetéséről a szolgáltatók döntenek, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelten fontosnak tartja, hogy a technológiaváltás ne érje hátrányosan a fogyasztókat, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztériummal partnerségben támogatást biztosít az elavuló mobiltelefonok lecseréléséhez. A program kivitelezését a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. segíti.

Mire lesz szükséged hozzá?

1 db 3G képes telefonkészülék, olvasható/azonosítható IMEI számmal, amin 2021. július 1. – 2021. december 31. közötti időszakban valamely magyarországi 3G vagy 2G hálózaton (Magyar Telekom, Vodafone, Telenor, Digi) adatforgalmat bonyolítottál.
Személyazonosságot igazoló okmány, lakcímkártya.
A programban maximum bruttó 120 000 Ft értékű, 4G/5G képes új okostelefon vásárolható!
A mobilkészülék-csere támogatási program ideje:
2022.02.14-05.08. között kizárólag 3G készülékek cserélhetők, de legfeljebb a keretösszeg kimerüléséig;
2022.05.09-07.17. között 3G és 2G készülékek egyaránt cserélhetők, de legfeljebb a keretösszeg kimerüléséig!
 

Kik jogosultak a támogatásra?

Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki olyan 3G-s vagy 2G-s mobilkészüléket szeretne korszerű, 4G- vagy 5G-képes okostelefonra cserélni, amelyet 2021. július 1. és december 31. között legalább egyszer hanghívásra, adatforgalomra, vagy SMS küldésére/fogadására használt. Fontos, hogy először a 3G-s készülékek cseréje történik meg, mivel a szolgáltatók a 3G szolgáltatás kivezetésére készülnek. A rendelkezésre álló kerettől függően májustól következhetnek a még régebben gyártott 2G-s készülékek is.

Honnan tudom, hogy jogosult vagyok a támogatásra?

A készülék beállításainak ellenőrzése

  • Régebbi, nyomógombos mobiltelefon esetén lépjen be a Beállítások, azon belül pedig a Kapcsolatok, lehetőségek és beállítások menüpontba, majd ellenőrizze a hálózati típus beállításokat.
  • Ha modernebb, nagy képernyős androidos készüléke van, akkor lépjen be a BeállításokKapcsolatok menüpontba, majd válassza a Mobilhálózatok, Hálózati mód menüpontot.
  • iPhone esetén a Beállítások, Mobiltelefon menüben nézheti meg.

Ha nem látja a 4G vagy LTE kifejezéseket, akkor ön valószínűleg élhet a támogatási lehetőséggel.

IMEI-számmal történő ellenőrzés

Jogosultságát ellenőrizheti a mobiltelefon készülékek egyedi azonosítására alkalmas, úgynevezett IMEI számmal is. Ennek lekérdezéséhez üsse be az alábbi karaktereket készülékén: *#06# Ezután automatikusan megjelenik képernyőjén az IMEI száma, melyet a mobilcsere.nffku.hu oldalon elérhető ellenőrző mezőbe beírva megbizonyosodhat arról, jogosult-e a támogatásra. Adatvédelmi okokból erre csak akkor van lehetősége, ha rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval. Az Ügyfélkapu regisztráció kapcsán az ugyfelkapu.gov.hu oldalon keresztül tud időpontot és helyszínt foglalni az Önhöz legközelebbi okmányirodába.

Kérheti a hazai szolgáltatók és kereskedők segítségét is valamennyi, a programban résztvevő szaküzletben. A felsorolt üzletek mindegyikében egyúttal igénybe is veheti a támogatást új készüléke megvásárlásához.

Mekkora összegű támogatást kaphatok?

Mobilkészülékenként bruttó 20 ezer forintot, de ha a megvásárolt új készülék kevesebbe kerül, mint 20 ezer forint, akkor legfeljebb az új készülék kereskedelmi árát. Számos szolgáltató és kereskedő kínálatában találhatók 4G-képes készülékek már akár 40-50 ezer forintért, így a támogatás összege jelentős segítséget nyújthat az új eszköz megvásárlásához. Ráadásul előfordulhat, hogy a szolgáltató vagy kereskedő további kedvezményt is ad az árból, vagy kedvező részletfizetési konstrukciót kínál, így erre is érdemes rákérdezni vásárláskor. Egy természetes személy egy mobilkészüléket cserélhet le támogatással a programban.

Milyen készüléket vásárolhatok a programban?

Olyan 4G- vagy 5G-képes készülék vásárlásához nyújtunk támogatást, amelynek kiskereskedelmi ára legfeljebb 120 ezer forint. Mivel a cél az, hogy kimondottan azoknak segítsünk, akik valóban rászorulnak, így maximalizáltuk a megvásárolható új készülékek felső értékhatárát a fenti összegnél. Arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy új készülék választásakor, itt írtunk bővebben: Hogyan válasszunk tudatosan okostelefont?

Hogyan kaphatom meg a támogatást?

A támogatás igénybevétele várhatóan 15-20 perces ügyintézéssel jár. Megérkezéskor a kereskedő a régi telefon IMEI száma alapján ellenőrzi, hogy a lecserélni kívánt készülék jogosult-e a támogatásra. Ha igen, akkor felveszi az Ön személyes adatait, melyek a programban való részvételhez szükségesek: ellenőrzi a személyi azonosításra alkalmas igazolványát (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél), valamint a lakcímkártyáját. Ezután már csak alá kell írnia a nyilatkozatot és ki is választhatja új készülékét, melynek kiskereskedelmi árához 20 ezer forint támogatást biztosít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Mi történik a régi mobilkészülékemmel?

Az új mobilkészülék megvásárlásakor a régi mobiltelefont le kell adni a kereskedőnek, ahol a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően megsemmisítik. A mobilkészülék leadása előtt gondoskodjon a telefonon lévő személyes adatai (például fotók, névjegyek, üzenetek) törléséről. Ennek legbiztosabb és leggyorsabb módja, ha a gyári beállítások visszaállításának lehetőségével él. Erről nyilatkoznia is kell majd.

Az adatmentéssel kapcsolatos további gyakorlati tudnivalókról ebben a cikkben talál hasznos információkat, illetve a szolgáltatóktól vagy kereskedőktől is kaphat segítséget: Mobilcsere kisokos: személyes adatok törlése és átmentése az új készülékre.

Ha további segítségre van szüksége, keresse fel  mobil szolgáltatóját, vagy kérje a kereskedők segítséget.

Mit tegyek, ha nem tudok személyesen elmenni készüléket cserélni?

Ha Ön személyesen nem tudja intézni a készülékcserét, akkor meghatalmazást adhat bármelyik családtagjának vagy segítőjének. A meghatalmazást innen tölthető le: Meghatalmazás ügyintézéshez

A mobilkészülékcsere-támogatási programmal kapcsolatos valamennyi részletet a lakosság számára készített útmutató tartalmazza: A mobilkészülékcsere-támogatási program pályázati kiírása és útmutatója.

A hazai mobilszolgáltatók 3G kivezetéssel, valamint a készülékcsere-támogatási programmal kapcsolatos információi és ajánlatai az alábbi weboldalakon érhetők el:

 

Miért válassza a Papp GSM-et?

Hívjon minket

Készséggel állunk a rendelkezésére! Hívjon minket még ma!